Saftig äppelkaka
Kategori: Kakor & Bakverk
Saftig kaka med rivet äpple i smeten. Att hälften av sockret är farinsocker ger både finare färg och smak. Servera som den är eller med vaniljsås eller vaniljglass.
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
3 ägg
1 nypa salt
1 ½ tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
150 g smält smör
1 stort äpple, skalat och rivet
Garnering:
2–3 äpplen, skurna i skivor
strösocker
kanel
mandelflarn
Vispa strösocker, farinsocker och ägg pösigt. Tillsätt salt, mjöl och bakpulver. Häll i smält smör och rivet äpple och blanda väl.
Häll smeten i en smörad form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter). Lägg äppelkryftorna i ett fint mönster ovanpå kakan. Strö över strösocker, kanel, mandelflarn samt pärlsocker.
Gräddas i mitten av ugnen ca 40-45 min, 175 grader.
