På semestern i Sverige brukar vi ha som tradition att åka till Café Killeröd som ligger en bit ifrån Båstad. Cafeet ligger ca 150 meter över havet med en härlig utsikt över Bjärebygden. På sommaren sitter man på uteserveringen och gottar sig med goda bakverk och vacker utsikt.
Café Killeröds specialité är Äppelmarängtårta med vaniljsås. Himmelskt god är den. Eftersom både min man och jag har sådan förkärlek till detta bakverk var jag ju tvungen att improvisera fram en egen variant av denna tårta.
Resultatet är jag nöjd med. Den kommer göras igen. Mums!

Kolasnitt är en klassiker och omtyckta av alla. Inga konstiga ingredienser eller tidskrävande moment.
100 g margarin
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör margarin tillsammans med socker i en skål. Tillsätt sirap, vaniljsocker, bakpulver och mjöl.
Dela degen i två delar och rulla ut dem till längder. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta ut längderna en aning.
Grädda i cirka 10-12 minuter. Jag brukar grädda mina kolasnitt i knappt 10 minuter så de blir lite sega istället för knapriga, men det är ju en smaksak. Skär genast längderna i sneda bitar och låt dem svalna på plåten.

Det blir fint att klä en tråkig glaslykta med ett virkat överdrag. Sedan är det bara att låta färgerna flöda.
Mitt färgtema denna gången verkade vara en av varje färg. Glatt va? Dom lyser dessutom jättefint genom rutmönstret.

Det här är en riktigt fräsch och något syrlig fruktdrink. Gott och spännande med färsk basilika som ingrediens.
2 röda eller gröna äpplen
2 dl apelsinjuice
1 knippe färsk basilika
2 tsk pressad lime
Isbitar
Skär bort kärnhusen från äpplena, du behöver inte skala dem. Lägg äpplen och basilika i en blender, häll över apelsinjuice och mixa. När allt är väl mixat tillsätter du pressad lime, ca två tsk (eller mer om du vill).
Häll upp i ett stort glas, lägg i några isbitar och garnera med en limeskiva.

Det finns massor av olika recept på kladdkaka. Jag har testat många och det här är mitt favoritrecept. Lätt som en plätt!
100 g smör
2 1/2 dl strösocker
2 st ägg
1 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1/3 tsk salt
Garnering:
florsocker
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Lyft av kastrullen från plattan. Rör ner socker och ägg, blanda väl. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Grädda mitt i ugnen 15-20 min. Kakan blir låg med ganska hård yta och lite kladdig i mitten. Låt kakan kallna.
Pudra över florsocker. Servera med grädde eller glass.

Här kommer ett bra recept på mumsiga energibars. Bra som nyttigt mellanmål eller som extra energi inför/efter träning.
1 dl fiberrikade havregryn
1 dl solrosfrön
1/2 dl linfrön
1/2 dl kokosflingor
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl russin
1/2 dl torkade tranbär eller annan torkad frukt i mindre bitar
2 tsk vaniljsocker
1-2 msk kakao
1 nypa salt
2 msk flytande honung
2 äggvitor
Sätt ugnen på 125°.
Blanda alla torra ingredienser och rör sedan i honung och äggvitor. Kakaomängden beror på hur mycket chokladsmak du vill ha. Man kan även smaksätta smeten med 1 tsk kanel istället för kakao, eller både ock.
Lägg smeten på en plåt med bakplåtspapper och försök få den så fyrkantig som möjligt (så blir det lättare att skära fina bitar sedan) och ca 1cm tjock.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
Skär kakan till rektangulära bitar och förvara dem svalt.

Hittade ett bra och lättlagat recept på köttfärspaj idag. Jag har ändrat lite på originalreceptet. Tyckte det var lite mesigt kryddat. Enjoy!
400 gram nötfärs
1 gul lök
1 liten burk skivade champinjoner
2,5 msk tomatpuré
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk oregano
1 burk majskorn
1 tsk Sambal oelek
0,5 msk vetemjöl
1,5 dl vatten
2 st pressade vitlöksklyftor
2 st ägg
1 dl riven ost
150 gram margarin
3 dl vetemjöl
3 msk vatten
Rör ihop ingredienserna till pajdegen i en skål. Låt vila i kylen ca 20 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och finhacka löken. Fräs lök och champinjoner i en rejäl klick smör i en stor stekpanna. Lägg i färsen. Finfördela köttet med stekspade. Stek under omrörning tills färsen fått fin färg.
Tillsätt mjöl, vatten, tomatpuré, majs, salt och peppar. Koka i ca 3 minuter. Smaksätt köttfärssåsen med oregano, sambal oelek och pressad vitlök.
Tryck ut pajdegen i en pajform. Nagga degen med en gaffel. Förgrädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Knäck 2 ägg i en liten skål. Vispa sönder äggen med en gaffel och blanda ner riven ost. Blanda ner ägg- och ostblandningen i köttfärsröran.
Häll köttfärsröran i det förgräddade pajskalet och grädda ytterligare ca 25 minuter i mitten av ugnen. Om du vill kan du strö lite riven ost och låta det gräddas med pajen de sista fem minuterna, blir både extra gott och fint.

Kände för en ny blogg. Min gamla var något rörig och krävde för stora förändringar för att jag skulle orka ändra om den. Dessutom var namnet på förra bloggen för svårt för alla att komma ihåg (www.callisia.blogg.se). Bättre och enklare med mitt för- och efternamn, ellerhur!?
Välkommen hit!