Mrs Liljehall

Recept. Blommor. Pyssel. Familj.

Nallekärlek

Kategori: USA-livet

Köpte en söt gosnalle till Stella förra veckan. Hon är beroende av sina nappar när hon ska sova och vill helst hålla en napp i varje hand och samtidigt ha en i munnen när hon sover. Ser minst sagt roligt ut men verkar funka för hon sover ju bra. Jag hade dock hellre hållit i något mjukare...så nu får vi se om Nalle blir accepterad och välkommen i sängen. 


Hästskor

Kategori: Kakor & Bakverk

Mamma bakade ofta dessa kakor när jag var liten. Jag brukade hjälpa till att platta ut dem med gaffel när hon lagt dom på plåten. Kakorna är frasiga och lite kryddiga av kanel och kardemumma. 
 
5 dl vetemjöl
2 dl socker
200 g rumsvarmt margarin
2 tsk bikarbonat
0,5 msk ljummet vatten
1,5 msk sirap
2 tsk kanel
2 tsk socker 
 
Rör ut bikarbonat i vattnet. 
Blanda smör och socker. Häll i bikarbonat, kryddor, sirap och blanda ihop. Rör sist mer mjölet och knåda ihop allt till en deg.
 
Rulla till smala längder och skär dem i ca 7 cm långa bitar. Lägg på plåt och forma till hästskor. Platta ut dem med en gaffel.
 
Grädda i mitten av ugnen, 225 grader ca 7 minuter.
 


 

Femminuterslimpa

Kategori: Kakor & Bakverk

Detta kan även den som inte kan baka att sno ihop. Så vansinnigt smidigt. Det tar inte mer än fem minuter att göra, plus gräddningstiden. 
 
Du blandar ihop alla ingredienserna till en smet så det liknar gröt i konsistensen. En ganska lös gröt. Det går fint att variera mjöl och tillsätta frön, nötter eller russin. Tänk bara på att smeten inte får bli för tjock, tillsätt isåfall mer filmjölk.
 
Jag brukar ta 2 dl av en lite grövre mjölsort, resten vetemjöl. 
 
7 dl vetemjöl
4 dl filmjölk
1/2-1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
(ev 1 msk sirap el honung)
 
Smöra och mjöla en brödform och häll i smeten. Grädda i ca 45-50 min i 175 grader. Låt svalna på galler.
 


Somrig potatissallad med ägg

Kategori: Maträtter & Drinkar

Det finns många olika varianter av potatissallad men jag hade aldrig testat att blanda i hårdkokta ägg förut. Det blev supergott. Jag tog lite vad som fanns hemma och resultatet blev kanon. Kommer inte ihåg hur mycket jag tog av varje. Smaka dig fram. Här är innehållet i min sallad:
 
Kalla kokta potatisar skurna i mindre bitar 
Kokta ägg skivade i äggskäraren åt båda hållen
Créme fraiche 
Dijonsenap 
Rödlök
Vinäger
Kapris
Persilja
Gräslök
Tomat
Olivolja
Salt och peppar