Mrs Liljehall

Recept. Blommor. Pyssel. Familj.

Vardagsbröd

Kategori: Kakor & Bakverk

Detta är ett helt enkelt matbröd. Inga konstiga ingredienser och passar som vardagsbröd tycker jag. Man kan tillsätta lite frön av eget tycke och smak om man vill ha lite tuggmotstånd.
 
5 dl mjölk
50 g jäst
50 g smör
2 tsk salt
1 msk honung
2 dl grovt rågmjöl
9 dl vetemjöl
 
Värm mjölken till ca 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt smör, salt, honung och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 1 timme eller mer om det ser ut som att den inte blivit stor nog. Jag brukar låta min deg jäsa ca 3 timmar i en bunke med plastpåse om. Då blir den rikigt jäst sedan kan jag lova.
 
 Arbeta sedan degen på mjölat bakbord och forma den till antingen runda små bullar eller till en stor limpa (alternativt två mindre limpor). Låt jäsa ca 1 timme. Grädda i mitten av ugnen, 225 grader, ca 10-12 minuter om du har gjort små frallor eller ca 30 minuter om du har en limpa. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här: